FAQS

Meest gestelde vragen

Hoe werken infraroodpanelen ?

Yandiya®-infraroodpanelen zijn gemaakt van koolstofkristalelementen met aan de achterkant thermische isolatie. Ze werken door elektriciteit om te zetten in natuurlijke onzichtbare lichtstralen en deze uit te zenden waardoor deze de omringende massa in de kamer verwarmen. Yandiya®-infraroodpanelen worden gemiddeld 80-100 graden Celsius warm en verwarmen op een zachte manier fysieke objecten zoals het gebouw zelf, de meubels en de mensen die zich erin bevinden. Denk aan de zon!
Dit in tegenstelling tot conventionele verwarming die alleen de lucht verwarmt die vervolgens kan ontsnappen wanneer een deur of raam wordt geopend.

Stralingswarmte verwarmt de ruimte ook gelijkmatig waarbij het temperatuurverschil tussen de onderkant en de bovenkant van de kamer slechts 1 of 2°C afwijkt, dit in tegenstelling tot conventionele verwarming waarbij de hete lucht naar het plafond stijgt en een temperatuurverschil tot 6 ° C creëert tussen vloer en plafond. Dit is erg inefficiënt, wat betekent dat de radiatoren harder moeten werken dan onze infraroodpanelen om de ingestelde temperatuur in de verwarmde ruimte te behouden. Er ontstaan ook geen luchtciruclaties, waardoor er minder opwerveling van stof plaatsvindt. Je krijgt een gelijkmatig verdeelde warmte en een warmer, droger huis.

Denk aan de aangename straling van een tegelkachel of houtkachel, maar dan in een eenvoudige, compacte, gemakkelijk bedienbare en schone electrische variant! Infraroodpanelen warmen daarenboven snel op, waarbij een tegelkachel tot welu nodig heeft om de nodige temperatuur te gaan uitstralen. Infraroodpanelen werken op basis van electriciteit, waardoor deze door schone, hernieuwbare energiebronnen gevoed kunnen worden en daarmee mede een oplossing kunnen zijn om CO-neutraal te verwarmen.

Wat zijn de specifieke voordelen van verwarmen met infraroodpanelen?
  • De infraroodstralen weerkaatsen op de meeste oppervlakken waardoor je de heerlijke warmte die ontstaat van alle kanten aanvoelt, je krijgt een optimale warmteverdeling. De ruimte wordt optimaal, gelijkmatig verwarmd.
  • Er is géén luchtcirculatie zoals bij klassieke radiatoren of zelfs vloerverwarming, stofdeeltjes blijven liggen en de lucht is properder (ideaal voor mensen met allergieën)
  • Objecten, muren, vloeren, mensen worden rechtstreeks opgewarmd ipv via de lucht
  • Muren blijven droger, géén condensatie
  • Je ervaart een hoger comfort, ook bij lagere luchttemperaturen (16-19 graden) vanwege de rechtstreeks straling. Zet je de verwarming één graad lager, dan bespaar je 6% op verwarmingskosten. Met infraroodpanelen kan je de thermostaat wel 2 tot 5 graden lager zetten en ervaar je toch nog aangename comfortabele warmte. 
  • Bij open ramen en deuren ontsnapt er minder energie omdat niet de lucht, maar de objecten rechtstreeks opgewarmd worden
  • Infraroodpanelen komen al binnen een tiental minuten op volle kracht. Ze hebben maar een korte opwarmtijd nodig zodat je alléén dan en waar verwarmt waar het nodig is.
  • Relatief lage investeringskosten
  • Eenvoudige installatie
  • Géén onderhoudskosten

Méér voordelen en waarom specifiek voor infraroodpanelen kiezen vind je onder deze link.

Zijn infraroodpanelen veilig ?

Yandiya® ver-infraroodstralers zijn volkomen veilig.

Net als de zon is Yandiya® ver-infraroodverwarming 100% natuurlijk voor ons lichaam en ons welzijn. Het menselijk lichaam zelf ontvangt en straalt warmte uit via infraroodgolven. Daarom is het natuurlijker en voordeliger dan conventionele convectieverwarming.

Ver-infraroodverwarming dringt op milde wijze de lucht binnen en verwarmt de massa, wat een comfortabeler warmtegevoel geeft, net als de zon, maar zonder de schadelijke stralen die de zon ook uitstraalt.

In tegenstelling tot het zonlicht zenden de ver-infraroodpanelen van Yandiya énkel veilige infraroodstralen uit in het spectrum tussen 5 en 20µm (1 micrometer is 1/1000 mm). Dit zijn de voor ons lichaam méést weldadige vorm van infraroodstralen.
De voor onze huid schadelijke UV-stralen zitten volledig aan de andere kant van het lichtspectrum en worden niet door deze panelen uitgestraald. Je moet je dus niet met zonnecrême insmeren, je kan je huid er niet door verbranden.

Ver-infraroodstralen zijn niet zichtbaar (het zijn zogenaamd donkere stralers). Dit in tegenstelling tot kortgolvige infraroodstralers die op véél hogere temperatuur werken. Ver-infraroodstralers worden zo’n 85-100°C warm t.o.v. kortgolvige stralers die tot 2000°C warm worden en daardoor een oranje gloed kunnen geven. Kortgolvige stralers hebben andere toepassingen dan ver-infraroodstralers (zie uitleg bij andere vragen).

Duurt het lang voordat de kamer opwarmt?

Afhankelijk van de omgevingstemperatuur en de isolatie van het gebouw kan dit variëren.

Aangezien Yandiya® ver-infraroodverwarmers de thermische massa van het gebouw aanvankelijk verwarmen, kan dit enkele uren duren om de temperatuur van de kamer op de ingestelde temperatuur te brengen.

Zodra de ingestelde temperatuur echter is bereikt, zullen Yandiya®-verwarmers deze temperatuur veel efficiënter handhaven dan conventionele verwarmers, omdat het veel minder energie vereist en de panelen slechts af en toe zullen aanspringen om bij te warmen via het programmeerbare thermostatische regelsysteem.

Dit komt omdat de massa in de kamer de warmte terug zal uitstralen. In feite wordt het oppervlak één grote radiator, waarbij alle oppervlakken lekker warm aanvoelen.

Kan ik de infraroodpanelen zélf installeren ?

Ja, dat kan uiteraard.

De infraroodpanelen zijn zeer eenvoudig te installeren en vereisen alleen een elektrische bron en een geschikte plaats aan de muur of het plafond om aan te bevestigen.

Vergeleken met andere verwarmingstechnologieën, zoals gasboilers, warmtepompen, opslagverwarmers, vloerverwarming enz., zijn onze infraroodpanelen eenvoudiger en sneller te installeren. Je moet géén ketel installeren, leidingen doorheen heel je huis trekken, je moet kortom geen grote breekwerken voorzien. Je bespaart tijd en geld bij de installatie, terwijl de installatie slechts een kleine verstoring veroorzaakt. En…electriciteit ligt meestal al quasi overal in de meeste woningen. Bij een renovatie 

De installatie valt grotendeels in 2 delen op te splitsen, namelijk de mechanische en de electrische installatie. De mechanische installatie is heel simpel. De meeste panelen hebben rails of een frame wat op een eenvoudige manier gemonteerd wordt op vooraf gemonteerde schroeven in de muur of plafond. Hiervoor wordt bij ieder paneel een montagesjabloon geleverd dat je op de gewenste positie op muur of plafond kleeft en daarbij de juiste gaten op de juiste plaats eenvoudig uitzet.
De benodigde bevestigingsmaterialen zitten mee in de verpakking. Deze zijn voornamelijk geschikt voor solide muren. Heb je gyproc-wanden of plafonds, dan zal je aangepaste pluggen moeten gebruiken.
Voor de electrische installatie kan je gaan van héél eenvoudig tot meer gesofisticeerd.
Het meest eenvoudige is om de (in sommige gevallen voorgemonteerde) stekker in het stopcontact te steken als je het paneel wil gebruiken. Dat is uiteraard gemakkelijk, maar minder interessant als je het infraroodpaneel op gepaste tijdstippen automatisch wil in- en uitschakelen.
Daarvoor moet je het infraroodpaneel met een gepaste thermostaat koppelen. Ook hiervoor hebben we een aantal interessante opties (zie sectie over thermostaten onder deze link).

Als je jezelf niet comfortabel voelt om het infraroodpaneel electrisch aan te sluiten, dan raden we u aan om de installatie door een professionele elektricien te laten uitvoeren zodat ze optimaal werken en in aanmerking komen voor onze productgarantie van 10 jaar. We hebben echter de aansluitschema’s beschikbaar zodat je als je wat handig bent zélf al een heel eind geraakt en de klus zélf zou moeten kunnen klaren.

Sommige ver-infraroodverwarmingspanelen zijn voorzien van LED-backlights of spots. Hiervoor dient een aparte voeding voorzien te worden om deze apart aan- en uit te kunnen schakelen, los van het ver-infraroodverwarmingspaneel.

Hoeveel infraroodpanelen of wélk vermogen moet ik installeren ?

We hebben een speciale rekentool waarmee we het benodigde vermogen per ruimte optimaal kunnen berekenen. Hierbij wordt rekening gehouden met de isolatiegraad van de woning, het type woning, het aantal ramen, alsook het type gebruik van de ruimte. In een badkamer moet het warmer zijn dan in een leefruimte of werkkamer. Een té hoog vermogen kost je onnodig geld bij je investering, bij een té laag vermogen gaat je paneel constant moeten branden en geraakt de ruimte eventueel niet voldoende opgewarmd.
De link naar de rekentool vindt je hier.

Wat is de optimale plaats voor een infraroodpaneel ?

De plaatsing van een ver-infraroodpaneel heeft een grote invloed op de efficiëntie ervan. Infraroodstraling is een deel van het lichtspectrum en verspreidt zich dus nét als het zichtbare licht.
De door de infraroodpanelen uitgezonden stralen mogen door niets worden gehinderd om de objecten in de kamer aan te stralen. Ze worden best centraal hoog op de muur of beter nog aan het plafond geplaatst voor maximale prestaties en efficiëntie. Ze kunnen dan maximale warmtedekking bieden door warmte in alle richtingen uit te stralen en worden hierbij door bvb. meubels niet gehinderd, er is minimale schaduwvorming. Dat is ook de reden waarom in quasi alle ruimtes de verlichting aan het plafond gemonteerd wordt, vergelijk het best hiermee.

Bij montage aan het plafond wordt de warmte optimaal over de ruimte verdeeld en wordt ook de vloer nog eens aangenaam opgewarmd. Tevens wordt door plafondmontage het aandeel convectie tot een minimum beperkt. Denk hierbij aan de zonnestralen…voornamelijk daar waar de stralen rechtstreeks contact maken werken ze optimaal, in schaduwvlakken blijft het kouder.

De panelen stralen in een hoek van +/- 160° en over een lengte van 3 à 3.5m.

Ook worden ver-infraroodpanelen best niet t.o.v. een raam geïnstalleerd. Nét zoals je de zonnestralen door het raam voelt, ga je de infraroodstralen via het raam terug naar buiten sturen. Er zal altijd een bepaald verlies zijn, maar bij plafondmontage is dit minimaal. Daarom wordt bij de capaciteitsberekening van een infraroodpaneelinstallatie een correctiefactor toegepast voor het verlies via de ramen. Door het monteren van een infrarood-reflecterende folie kunnen deze verliezen grotendeels opgevangen worden.

Bij een grotere ruimte kan je best meerdere panelen installeren om de warmte goed over de ruimte te verdelen. Zeker voor grotere ruimtes is plafondmontage een aanrader. In bvb. kantoorruimtes kan je daardoor lokaal verwarmen in zones waar iemand aanwezig is en de zones waar niemand aanwezig is kunnen gewoon onverwarmd blijven. Op deze manier bekom je een érg energiegunstige verwarmingsoplossing.
Je plaatst de panelen best op een kleine afstand naast de werkplek zodat deze een beetje van opzij aangestraald wordt. De verwarmingsbron vlák boven je hoofd wordt niet altijd als even aangenaam ervaren. 

Bij monteren van ver-infraroodverwarmingspanelen tegen de wand zijn er ook enkele voordelen. Hierdoor wordt de tegenoverliggende wand namelijk ook opgewarmd waardoor deze opdroogt en schimmelvorming voorkomen wordt. Je bekomt hiermee ook een constantere kamertemperatuur. Als ver-infraroodpanelen niet erg hoog gemonteerd worden, dan wordt ook de vloer mee aangestraald waardoor je een beetje een soortgelijk effekt bekomt als met vloerverwarming. 
Een ander voordeel van wandmontage is dat je je plaats t.o.v. het ver-infraroodverwarmingspaneel een beetje kan verschuiven totdat je de optimale plaats gevonden hebt. Dat is soms met plafondmontage iets moeilijker.

Bij installatie van infraroodpanelen is de juiste plaats in de ruimte érg belangrijk, daarom spreek je best af met ons om jouw situatie te bekijken en samen te beoordelen wat de meest geschikte plaats is voor jouw infraroodpanelen, zo behaal je een optimaal resultaat.

Mag een paneel zowél horizontaal als vertikaal geplaatst worden?

Al de Yandiya ver-infraroodpanelen zijn geschikt voor zowél wand- als plafondmontage. Bij plaatsing tegen de wand mogen deze zowél horizontaal als vertikaal gemonteerd worden, naargelang wat voor de ruimte en opstelling het beste uitkomt.

 

Hoeveel bedragen de onderhoudskosten van infraroodpanelen ?

Een ander groot voordeel voor u van Yandiya® infraroodpanelen is dat er geen vereisten zijn voor onderhoud of service. Zolang ze correct zijn geïnstalleerd door een professionele elektricien, hoeft u er alleen maar voor te zorgen dat ze vrijgehouden worden en ze op tijd en stond schoon te houden met een droge doek. Er zijn geen draaiende onderdelen die kapot kunnen gaan. Ze moeten t.o.v. je gasketel niet jaarlijks nagekeken worden door een technieker, je moet je schoorsteen niet laten vegen.

Dit bespaart dan ook de kosten van jaarlijks onderhoud die u wél heeft bij typische gasverwarmingssystemen.
Bij infraroodpanelen is het heel eenvoudig, er zijn namelijk géén onderhoudskosten!
Daarenboven is het fijn dat omdat het zo’n eenvoudige technologie is, deze quasi altijd functioneert en zéér bedrijfszeker is tijdens de ganse levensduur.

Hoeveel kosten infraroodpanelen?

Je hebt infraroodpanelen in veel soorten, materialen, afmetingen en vermogens.
Wij hebben aluminium, glazen en spiegelpanelen, alsook handdoekdrogers.
Aluminium panelen zijn het meest prijsgunstig en tevens het meest reactief. Glazen en spiegelpanelen warmen iets trager op, maar geven ook langer warmte af.
Infraroodpanelen kunnen voorzien worden van LED-backlight en zelfs geïntegreerde spots voor plafondpanelen. De infraroodpanelen moeten ook nog eens aangestuurd worden door een thermostaat.
Je vindt alle prijzen op onze webshop onder deze link.

Is het interessant om een infraroodverwarmingspaneel op een bewegingsmelder aan te sluiten?

Er zijn klanten die dit reeds gevraagd hebben…en het lijkt ook wel logisch…
Een ver-infraroodverwarmingspaneel schakelt snel en je wil alléén dan en daar verwarmen waar nodig. Echter…zó snel gaat het nu ook weer niet… Het duurt ongeveer tussen 5 en 10 minuten voordat een ver-infraroodverwarmingspaneel op temperatuur is en stralingswarmte begint uit te stralen. Aldus zou het schakelen via een bewegingsmelder een onrealistisch snelle reactie vereisen. Dit is in de praktijk niet mogelijk. Afschakelen als er niemand weer aanwezig is zou dan wél weer kunnen.

Zijn ver-infraroodpanelen interessant voor huurders?

Véél huurwoningen zijn relatief slecht tot zéér slecht geïsoleerd. Door de slechte isolatie en ventilatie is er vaak schimmelvorming. Ook de door de verhuurder geïnstalleerde verwarmingssystemen zijn vaak niet aangepast aan de huidige dure kostprijzen van energie. Zo zijn er nog vaak stookolie-ketels of niet condenserende gasketels geïnstalleerd.
Als huurder heb je daar weinig invloed op. Zo lang de installatie het doet is de verhuurder niet geneigd om deze te vervangen door een nieuw systeem met een hoger rendement.
Als huurder kan je daar wél zélf wat aan doen door ver-infraroodpanelen te installeren. Deze gaan héél gericht verwarmen daar en wanneer je de warmte nodig hebt. Je kan hierdoor de algemene thermostaat enkele graden lager draaien en het toch aangenaam warm hebben zonder je blauw te betalen. Bij een eventuele verhuis blijven de door jou aangekochte infraroodpanelen je eigendom en kan je ze gewoon meenemen naar je volgende woning of deze bij aankoop van een eigen woning daarin gebruiken.

Zijn infraroodpanelen interessant in een slecht geïsoleerde woning?

Belangrijkste voorwaarde om zuinig te verwarmen blijft uiteraard altijd een goede isolatie, daar kan niks omheen.
Soms is dat echter niet mogelijk, denk aan geklasseerde gebouwen of in huurwoningen waar je als huurder deze investering zélf niet kan doen en maar moeilijk kan afdwingen van je verhuurder.
Verwarming met infraroodpanelen is dan interessanter dan de klassieke systemen waarbij je de lucht gaat verwarmen. Je stookt dan letterlijk de warmte naar buiten langs kieren en koudebruggen. In deze (minder gunstige) situatie komen infraroodpanelen érg goed tot hun recht door hun specifieke eigenschappen en technologie.
Het verschil met convectieverwarming is dat infraroodpanelen jou en de objecten onder de stralingsbron rechtstreeks verwarmen, waardoor je het bij een lagere omgevingstemperatuur toch nog aangenaam warm gaat hebben.
Uiteraard gaan de koude muren, ramen of vloeren een minder aangename koudestraling blijven geven en ga je t.o.v. een goed geïsoleerde woning méér energie in die koude vloer en muren steken, maar algemeen gesproken ga je het in vergelijking met traditionele convectieverwarming behaaglijker warm hebben door de directe straling. Je zit in het zonnetje op een frisse lentedag en dat zonder je arm te stoken.

Er is echter nog een belangrijk verschil ivm de isolatie. De in een woning gebruikte materialen, zoals bvb baksteen, beton, pleisterwerk, absorberen een groot deel van de infraroodstraling die erop terecht komt. Zo worden bakstenen muren door de zon érg opgewarmd en geven deze ’s avonds nog lang daarna warmte af. Er bestaan echter andere materialen, zoals o.a. de meeste metalen, die maar een klein deel van de infraroodstraling opnemen en het grootste deel terug gaan reflecteren. Er bestaan o.a. reflecterende coatings die deeltjes bevatten die de infraroodstraling reflecteren. Hierdoor kan je dus, door je binnenruimte (meubels en wanden) optimaal te coaten, ook in een minder goed thermisch geïsoleerde woning, toch je energieverbruik bij de verwarming met ver-infraroodpanelen helpen reduceren. De infraroodstralen gaan op de wanden reflecteren en gaan steeds meer de zich in de ruimte bevindende objecten verwarmen die deze warmte verder uitstralen naar de personen die zich in de ruimte bevinden. Deze reflectie werkt uiteraard maar zo lang dat je ver-infraroodstralingsbron aan staat. Als deze uitvalt, dan krijg je terug de koude-invloed van de (niet-thermisch geïsoleerde) muren. 
De vloer kan best steeds wél met materialen uitgevoerd worden die infraroodstraling absorberen. Hierdoor gaan we warmere voeten hebben en dat wordt algemeen als comfortabel ervaren. 
Het is dus op deze manier geen 100% optimale oplossing. Door de reflecterende folie gaan de muren ook niet opwarmen en drogen, maar bestaat er de mogelijkheid tot vorming van condens op de muren. Dit type van isolatie is dan ook door het WTCB (Wetenschappelijk Technisch Centrum voor de Bouw) nog niet erkend.

Verwarming met infraroodpanelen als hoofdverwarming of als bijverwarming ?

Afhankelijk van het type woning kunnen infraroodpanelen zeker ook dienst doen als hoofdverwarming. Hierbij denken we dan voornamelijk aan kleinere, goed geïsoleerde woningen waarin slechts één of enkele personen een deel van de dag wonen.
Toch werden in Duitsland studies gedaan in woningen waarin complete gezinnen de ganse dag leven en ook daar komen infraroodpanelen over een langere periode niet slecht uit de tests. Dat komt voornamelijk door het lagere investeringsniveau, lagere installatiekosten, lange levensduur en ontbreken van onderhoudskosten. Het is uiteraard wél aan de orde om degelijke regelsystemen te integreren zodat je énkel daar en wanneer verwarmt waar het nodig is.

Daarnaast vormen infraroodpanelen een ideale oplossing voor ruimtes die maar nu en dan gebruikt worden, zoals een badkamer, studeerkamer, werkplek, en zelfs ook de zithoek voor TV.
Je gaat dan énkel dan verwarmen wanneer er iemand aanwezig is. Algemene systemen zoals vloerverwarming reageren slechts zéér traag, waardoor je niet snel kan schakelen tussen dag en nacht, buitenshuis of thuis zijn. Met infraroodpanelen kan je dit beter optimaal regelen.
Daarnaast hoef je met infraroodpanelen niet de volledige ruimte te verwarmen, maar kan je ook gericht gaan verwarmen, iets wat je met traditionele convectieverwarming onmogelijk kan. Omdat je met infraroodverwarming niet de lucht in de ruimte, maar de objecten die zich erin bevinden gaat opwarmen, kan je perfect énkel die zone in de ruimte waarin jij je bevindt gaan verwarmen. Dit is één van de grote voordelen van infrarood stralingswarmte.

Kunnen infraroodpanelen ook in badkamers gebruikt worden ?

Hoeveel mensen hebben in hun badkamer geen aparte electrische blazer of kacheltje om bij te verwarmen? Dit zijn enorme energieslokoppen die wel tot 2000W verbruiken. 
Véél interessanter is om je badkamer met infraroodpanelen te verwarmen of bij te verwarmen.
Ons assortiment glas- en spiegelpanelen kan in badkamers worden gebruikt, omdat ze IP65-geclassificeerd zijn en waterdicht zijn en daarom veilig in deze omgeving kunnen worden gebruikt. In tegenstelling tot onze aluminium infraroodpanelen die alleen IP44 hebben. Deze zijn beperkt tot specifieke zones in de badkamer waar géén spatwater meer van toepassing is.
Voordeel van spiegelpanelen is dat de spiegel dan nooit meer aandampt !
Verder is er een mooi assortiment aan ver-infrarood design glazen handdoekdrogers. Deze vormen zeker ook een meerwaarde in uw badkamer.

Moet héél de ruimte verwarmd worden of kan ook slechts een deel verwarmd worden?

We zijn er door de jaren heen aan gewend geraakt dat steeds volledige ruimtes opgewarmd worden. Dat hoeft met infraroodverwarming echter niet steeds zo te zijn.
Met ver-infraroodverwarming kan je zones gaan verwarmen waar je een hoger comfort wil. 

Je kan het bvb in de TV-hoek aangenaam warm maken terwijl de rest van de ruimte een veel lagere temperatuur heeft of de zone rond het bureau waar je werkt warm is en de rest van de kamer kouder. Met centrale verwarming moet je steeds héél de ruimte op temperatuur brengen. Dat kan uiteraard nog, maar dan op een lage basistemperatuur, terwijl je infraroodpaneel énkel de zone waarin je werkt of je je ontspant comfortabel verwarmt.

Wat is de levensduur van een infraroodpaneel ?

Al onze infraroodpanelen worden geleverd met 5 jaar garantie met een lange technische levensduur van 20 jaar en veelal langer. We gebruiken alleen de hoogste kwaliteit materialen en geavanceerde verwarmingselementen die beschikbaar zijn. De infraroodpanelen maken gebruik van solid-state elementen waardoor er geen onderhouds-, inspectie- en reparatiekosten nodig zijn. Yandiya® ver-infraroodpanelen hebben geen onderhoud of service nodig. Dus geen herinstallatie van kapotte gasketels na 5 jaar.

Opmerking: Outdoor & High Output Heaters worden geleverd met een garantie van 2 jaar met een levensduur van 10 jaar.

Wat is zuiniger? Een warmtepomp of verwarming met infraroodpanelen ?

Naast de puur energietechnische voordelen van beide technologieën, hebben infraroodpanelen hun specifieke voordelen. Ze zijn relatief goedkoop, gemakkelijk te installeren, vragen geen onderhoud, hebben een lange levensduur, schakelen snél in en leveren direct warmte waar en wanneer je deze nodig hebt. Je kan lokaal per ruimte verwarmen met aparte, gesofisticeerde regelmechanismen. Ze hebben een modern en tijdloos design en nemen weinig ruimte in.
Ze kunnen in élke woning geïnstalleerd worden, dit in tegenstelling tot warmtepompen waarvoor je voor de energie-efficiënte systemen een uitgebreide tuin met toegang tot de bodem nodig hebt. Tevens vereist het gebruik van een degelijke warmtepomp de installatie van een lage-temperatuurssysteem zoals vloerverwarming of lage temperatuurconvectoren, wat vaak énkel bij een nieuwbouw of totale renovatie van een woning mogelijk is.
Met infraroodpanelen kan je zonder grote installatiekosten, op een vrij korte termijn, in élke woning, profiteren van een meer rendabele en CO2-neutrale manier van verwarmen. Onze infraroodpanelen hebben een A+ ERP-energieprestatiecertificaat.

Infraroodpanelen en een warmtepomp kunnen echter ook hand in hand gaan. Met je warmtepompsysteem zorg je voor een energetisch optimale basisverwarming van je woning waarbij je infraroodpanelen lokaal voor het optimale comfort kunnen zorgen. Ook de ruimtes waar er slechts sporadisch iemand is, kunnen optimaal bijverwarmd worden met infraroodpanelen.

Lees hierover meer in het artikel onder deze link.

Welke regelsystemen kunnen gebruikt worden om de infraroodpanelen aan te sturen ?

Een ver-infraroodverwarmingspaneel werkt altijd onder vollast en brandt dus steeds op 100%. Om de temperatuur in de ruimte automatisch onder controle te houden, is het dus gewenst om dit paneel met een thermostaat aan te sturen. Het infraroodpaneel werkt aan 100% tot de op de thermostaat ingegeven temperatuur bereikt wordt, dan schakelt de thermostaat het infraroodpaneel uit. Télkens als de temperatuur terug onder de drempelwaarde komt (in te geven in de software via de app) wordt het paneel terug ingeschakeld.

We hebben een hele range thermostaten gaande van zéér éénvoudig tot meer complex.

De meest eenvoudige zijn plug-in thermostaten waar je de stekker van het paneel insteekt en dit hiermee eenvoudig aan- en uit kan schakelen alsook een gewenste omgevingstemperatuur kan instellen.

Verder zijn er thermostaten waarmee je een weekprogramma kan instellen met een zestal temperatuurzones verdeeld over de dag. We gaan echt nog een stapje verder.
Met onze programmeerbare slimme thermostaten stel je eenvoudig de tijd en temperatuur in voor elke zone binnen het gebouw. Hiermee is het mogelijk om een systeem te bouwen dat de temperatuur van elke ruimte/kamer individueel kan regelen. Over het algemeen biedt deze individuele regeling per kamer een kosteneffectief systeem met een grotere energie-efficiëntie.

Vermits er steeds een fysieke bekabeling nodig is tussen thermostaat en ver-infraroodverwarmingspaneel, is dit soms moeilijk realiseerbaar in de prakijk. Daarvoor hebben we eveneens een range draadloze transmitters die het paneel draadloos verbinden met een thermostaat die zich ergens in de ruimte bevindt. Dat maakt de bekabeling een stuk gemakkelijker en je behoudt toch de intelligente controle over de planning van de temperatuur in de ruimte.

Let op : bij verwarming met ver-infraroodstralingspanelen stel je een veel lagere luchttemperatuur in dan bij klassieke convectieverwarming omdat niet de lucht, maar de objecten direct aangestraald worden. Zelfs bij een lagere luchttemperatuur ervaar je een aangename stralingswarmte, wat erin resulteert dat je de thermostaat die de ver-infraroodstralingspanelen regelt lager instelt.

Volg deze link naar ons thermostaatassortiment.

Hoe sluit ik meerder ver-infraroodverwarmingspanelen aan op één thermostaat?

De thermostaten uit ons gamma kunnen tot maximaal 3000W schakelen. Voor het maximale vermogen moet je op de thermostaat kijken. Als er in één ruimte verschillende ver-infraroodpanelen op één thermostaat aangesloten dienen te worden, dan moeten deze parallel geschakeld worden. D.w.z. dat élk infraroodpaneel een aparte voeding (voor fase en nulleider) moet kijgen vanaf de thermostaat. De thermostaat zélf wordt op het stroomnet aangesloten. De parallelle schakeling maak je eenvoudig via Wago-klemblokjes van 3/4/5-of 6-voudige klemblokjes die standaard in de elektrohandel te koop zijn.
De electrische schakelschema’s hiervoor kan je in de downloadsectie terugvinden.

Ver-infraroodverwarmingspanelen in verschillende ruimtes schakel je uiteraard met aparte thermostaten per ruimte.

Moet een ver-infraroodverwarmingspaneel op een geaard stopcontact aangesloten worden?

Elk Yandiya-ver-infraroodverwarmingspaneel heeft een aansluiting met aardingskabel en dient op de aarding van het net aangesloten te worden. Als het ver-infraroodverwarmingspaneel via een thermostaat aangesloten wordt, dan lopen de voeding van fase en nulleider via de thermostaat naar de centrale voeding en wordt de aardingskabel van de centrale voeding met het ver-infraroodverwarmingspaneel rechtstreeks gekoppeld.

Zijn de infraroodpanelen veilig om aan te raken ?

Het aanraken van een verwarmingstoestel leidt tot risico op letsel. Vanwege de manier waarop infraroodverwarming werkt, voelt het bij de eerste aanraking aan als zijnde heet, maar het is onwaarschijnlijk dat u zich verbrandt, tenzij dat de aanraking langer duurt.
De oppervlaktetemperatuur van onze infraroodpanelen ligt tussen de 80-100 graden Celsius.

Een ander voordeel van een optimale plaatsing van onze infraroodpanelen hoog aan de muur of aan het plafond, is dat ze buiten het bereik van kinderen en ouderen zijn in vergelijking met conventionele radiatoren, die laag en gemakkelijk te bereiken zijn.

Alle Yandiya®-producten zijn gecertificeerd volgens nationale gezondheids- en veiligheidsnormen.

Is een investering in infraroodpanelen toekomstbestendig?

Met steeds veranderende overheidswetgeving die het land ertoe aanzet hun CO2-voetafdruk en energieverbruik te verlagen, zijn onze technologieën en R&D gericht op het voldoen aan deze vereisten om een betere, schonere toekomst voor iedereen te garanderen.
Volgens het Klimaatakkoord moeten alle woningen en gebouwen tegen 2050 d.m.v. niet-fossiele frandstoffen verwarmd worden. De toekomst is electrisch!
In Duitsland is verwarmen met infraroodpanelen al jarenlang een bekende vorm van verwarming van je woning. Ook in België en zeker ook in Nederland wordt deze manier om je woning te verwarmen ook steeds beter ingeburgerd en kiezen steeds meer mensen voor deze duurzame manier van verwarmen. Door direct de objecten in de ruimte te verwarmen en niet de lucht, heb je minder verliezen en kan een lager ingestelde temperatuur volstaan omdat je de directe stralingswarmte ervaart. Vergelijk het met de zonnestralen op een frisse lentedag.
Verder kan je ook als huurder infraroodpanelen installeren en deze later eenvoudig demonteren en op andere locaties of voor andere toepassingen gebruiken, waardoor deze steeds een waardevolle investering blijven. In tussentijd geniet je al van aangename stralingswarmte en een verlaagde energiefactuur.

Kunnen de panelen worden geschilderd ?

Ja natuurlijk. Als je een beginnende artiest in de familie hebt of de kleur van de muurverf wilt matchen, dan is er geen probleem met schilderen op de Witte Aluminium Yandiya® Infraroodpanelen. We raden echter aan om alleen verf op waterbasis en emulsie te gebruiken, omdat verf op oliebasis na verloop van tijd zal verkleuren.

Kan u meer informatie over de technologie geven ?

In deze link vind je meer informatie over de ver-infraroodtechnologie.

Is een infraroodpaneel écht zo snel?

Eén van de grote voordelen die ver-infraroodpanelen hebben, is de snelle reactietijd.
Een paneel, ééns ingeschakeld komt vrij snel op temperatuur (5-10 minuten ngl aluminium of glas).

Op dat moment begin je de stralingswarmte effectief te voelen, echter, de ruimte is dan uiteraard nog niet warm. Eerst moeten de objecten in de ruimte, de wanden en de vloer, aangestraald worden en deze warmte opnemen om door het door al die objecten terug uitstralen van deze warmte een aangenaam klimaat te creëren.

Dat heeft uiteraard ook de nodige tijd nodig en gaat maar gestaag. De ruimte gaat maar geleidelijk aan opwarmen. Dus…je voelt al snél de invloed van het infraroodpaneel, en als je je in het directe stralingsbereik bevindt, dan ervaar je de weldadige warmte. Vooraleer de hele ruimte aangenaam aanvoelt duurt het echter toch wel gevoelig langer. Daar moet je rekening mee houden, maar dat doet niks af aan de fantastische kwaliteiten van deze toch wel opmerkelijke nieuwe technologie.
Er is namelijk één groot voordeel voor tijdelijke verwarming. Daar waar de conventionele verwarming de hele ruimte moet verwarmen, gaat een ver-infraroodpaneel direct de mensen in deze ruimte verwarmen zonder te moeten wachten tot de volledige ruimte warm is en die directe, rechtsreekse aanwending van de stralingswarmte kost nu eenmaal minder energie.

Wordt een ver-infraroodverwarmingspaneel aan de achterkant niet té warm?

De Yandiya-ver-infraroodverwarmingspanelen zijn aan de achterkant voorzien van een speciale isolatie. Daardoor wordt de straling uitsluitend naar de voorkant uitgezonde. De warmte wordt quasi uitsluitend aan de voorkant uitgestraald. Aan de achterzijde worden de panelen maximaal een 45°C warm. Verder worden onze panelen altijd op beugels of een frame gemonteerd, waardoor er steeds nog een luchtstroom achter de panelen kan stromen en een eventuele warmteophoping kan afvoeren. Door deze montagewijze kunnen onze panelen aan alle soorten wanden en plafonds gemonteerd worden.

Waarom kiezen voor Yandiya infraroodpanelen ?

Yandiya® is één van de marktleiders met de best presterende, meest efficiënte en best ontworpen infraroodpanelen die er zijn. Met meer dan 20 jaar ervaring in de ver-infraroodverwarmingsindustrie hebben we een reputatie opgebouwd van kwaliteit, betrouwbaarheid en innovatie, die overheersend is in ons uitgebreide assortiment infraroodpanelen die de meest uiteenlopende toepassingen dekken.

Al onze infraroodpanelen werden getest door het onafhankelijke TÜV Rheinland & EU Energy Committee volgens de hoogste kwaliteits-, prestatie-, gezondheids- en veiligheidsnormen. Onze producten hebben bewezen A+ ERP-classificaties en andere certificeringen, die geen enkele andere fabrikant kan bieden.

Door voor Yandiya®-infraroodpanelen te kiezen, kunt u er zeker van zijn dat u de beste infraroodpanelen op de markt kiest, ondersteund door de beste accreditatie en certificering die alle bouwvoorschriften doorstaat en mogelijks de EPC-classificatie van uw gebouw naar een veel hoger niveau tilt.

Hoe meld ik schade aan bij levering van een infraroodpaneel ?

Teken NIET voor de levering als u vermoedt dat er schade is aan de doos of het infraroodpaneel. Neem onmiddellijk contact op met de klantenservice van waar u uw aankoop hebt gedaan, onder vermelding van uw bestelgegevens.

Waar kan ik de handleidingen of montagesjablonen vinden ?

In onze downloadsectie kan u de verschillende documenten terugvinden.

Hoeveel energie bespaar ik bij het installeren van Yandiya infraroodpanelen ?

Yandiya®-infraroodpanelen kunnen u tot 60% kostenbesparingen opleveren in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen.

Dit komt door de andere manier van verwarmen in vergelijking met traditionele verwarmingssystemen. Door de structuur van het gebouw te verwarmen in tegenstelling tot de lucht, kan ver-infraroodverwarming een veel hoger rendement halen dan conventionele verwarmingssystemen en daarin ligt het geheim van de energie- en kostenbesparingen. Je hebt veel sneller een comfortgevoel bij lagere temperatuur. 

Alle elektrische energie die door infraroodsystemen wordt gebruikt, wordt omgezet in warmte. Door middel van individuele kamer- of zoneregeling bieden Yandiya® infraroodpanelen eigenaars ongeëvenaarde controle over de temperatuur en het energieverbruik van hun eigendom.

Verder moet je kijken naar je totale kosten over een periode, de zogeheten TCO oftewel Total Cost of Ownership. Daarbij worden alle kosten ivm aankoop, installatie, onderhoud, levensduur en verbruik bekeken.

Bekijk hoe infraroodpanelen zich tot andere verwarmingsalternatieven verhouden door deze link te volgen naar diverse studies.

Wat is LOT20?

Vanaf 1 januari 2018 is er een minimale efficiëntienorm die vereist is voor alle vervaardigde toestellen voor lokale ruimteverwarming die in de EU te koop zijn. Deze richtlijn is een aansporing om het energieverbruik voor verwarmingsproducten te verminderen en de ecologische voetafdruk van het land te helpen verkleinen, terwijl tegelijkertijd alle inefficiënte technologieën van de markt worden verwijderd.

Waarom werd LOT20 geïntroduceerd?

De Ecodesign-richtlijn wil voor de verschillende productgroepen verplichte basiseisen stellen. Er zijn EU-brede regels waarbij fabrikanten verantwoordelijkheden krijgen om efficiëntere producten te ontwikkelen. Producten die inefficiënt zijn en niet aan deze eisen voldoen, worden daardoor van de EU- en VK-markt verwijderd.
Wat is de invloed daarvan voor jou?

Door het gebruik van slimme technologieën, Eco-design en LOT 20 krijgen de eindgebruikers een product van betere kwaliteit en kunnen ze kosten besparen door een betere controle. Deze verbeterde energie-efficiëntie van de producten kan helpen de energielabels van hun eigenschappen te verhogen en de bedrijfskosten zullen dalen.

 

Brengt dit extra kosten met zich mee?
LOT20 vereist dat het verbruik en de emissies van toestellen voor lokale ruimteverwarming moeten worden verminderd door toepassing van “bestaande, niet-merkgebonden technologieën” zonder een verhoging van de gecombineerde kosten van aankoop en gebruik van de producten. Met Yandiya®-productoplossingen zijn er geen extra kosten voor de bestaande prijzen, waardoor u de gemoedsrust hebt om aan de voorschriften te voldoen en tegelijkertijd verdere besparingen te realiseren op de levensduurkosten.

Voldoen de Yandiya®-producten aan LOT 20?
Yandiya® Infraroodpanelen, samen met de TQ13- of TQ19-controllers, voldoen volledig aan de EG-richtlijn 2009/125/EG voor ecologisch ontwerp van toestellen voor lokale ruimteverwarming. Yandiya® zal zijn infraroodverwarmingspanelen en de TQ13/TQ19-controllers leveren als onderdeel van een conforme productoplossing. En daar blijven we niet bij. In de toekomst, om de efficiëntie nog verder te verhogen door te investeren in ons nieuwe Smart Technology Control-systeem, dat temperatuurregeling met aanwezigheidsdetectie, open raamdetectie, afstandscontrole via een app en zelfs adaptieve startcontrole omvat om aan de eisen van de gebruiker te voldoen. U kunt er dus zeker van zijn dat u het meest efficiënte, koolstofarme, laagste gebruikskosten, slimme verwarmingssysteem ontvangt met Yandiya®-productoplossingen.

Het Yandiya®-infraroodverwarmingssysteem en slimme bediening, geregeld door Lot 20-voorschriften, worden geleverd met TQ13- en TQ19-systeembedieningen die naleving van energiebesparingen garanderen zonder concessies te doen aan de stijl en montagemogelijkheden van de panelen. Het TQ13- en TQ19-systeem is voorzien van elektronische kamertemperatuurregeling met dag- en weektimer, energiebewakingsregeling en gegevensregistratie en adaptieve startfuncties. De combinatie van ver-infraroodstralers met een extern regelsysteem zorgt niet alleen voor naleving, maar ook voor eenvoudige installatie, terwijl het gebruiksvriendelijk en kosteneffectief is. Verinfraroodstralers zijn energiezuiniger omdat ze de thermische massa van eigenschappen verwarmen, niet de lucht.

De minimale seizoensgebonden energie-efficiëntieverhouding die een elektrisch verwarmingssysteem moet bereiken is 38%. De eerste factor is gebaseerd op het type temperatuurregeling dat het product gebruikt. Producten met een eenvoudige besturing of zonder besturing krijgen een waarde van 0%. Producten met slimme temperatuurregeling en week- en dagtimer, zoals de TQ13 en TQ19, krijgen een waardestijging van 7%.

De tweede factor is gebaseerd op de voordelen die voortvloeien uit speciale functies die specifiek de energie-efficiëntie verbeteren. Yandiya®’s volgende generatie TQ13 en TQ19 slimme bedieningselementen bevatten software voor de binnentemperatuurregeling. Ze bevatten ook een interne modem voor wifi en een aanpasbare opstartregeling, die allemaal nog eens 2% toevoegen aan de initiële waarde van 30% die alle elektrische infraroodpanelen hebben.

De derde en laatste factor die de seizoensgebonden energie-efficiëntieverhouding beïnvloedt, is het energieverbruik van het product in de stand-by modus. De infraroodverwarmingspanelen van Yandiya® en het TQ-assortiment hebben vervolgens een stand-by verbruik onder de vereiste limiet, waardoor ze voldoen aan de LOT20-voorschriften en de efficiëntie van het product verbeteren.

Samenvattend, in overeenstemming met de bovengenoemde gegevens, zouden Yandiya®-infraroodpanelen een seizoensgebonden energie-efficiëntieverhouding van 39% behalen – ruim boven het minimum dat vereist is door de LOT20-regelgeving.

Wat houdt de ECO-Design richtlijn in?

Deze richtlijn werd gemaakt zodat er voor energieverbruikende producten een kader van basisvereisten bestaat om ze zo efficiënt en milieuvriendelijk mogelijk te maken. Als je kijkt naar de hoeveelheid energie die we dagelijks verbruiken, dan is het duidelijk waarom deze wetgeving zo belangrijk is.
De EU-commissie erkent al een aantal jaren dat verwarming van lokale ruimten een groot deel van het totale energieverbruik vertegenwoordigt en dit daarom een belangrijk gebied is voor het terugdringen van de CO2-uitstoot.
De nieuwe wetgeving is bedoeld om het energieverbruik te verminderen. Voor elektrische ruimteverwarmingstoestellen wordt dit bereikt door het gebruik ervan alleen toe te staan wanneer ze worden bediend door geavanceerde bedieningselementen en app-gestuurde slimme bedieningen, waardoor het effectieve gebruik ervan wordt verbeterd en verspilling van energie wordt geminimaliseerd.

Is verwarmen met infraroodpanelen duurzaam?

Met infraroodpanelen verwarm je niet alleen energiezuinig, je stoot ook nog eens géén CO2 uit als je groene energie gebruikt. In combinatie met zonnepanelen (en een batterij) kan je op zonnige dagen energieneutraal zijn.

Zijn infraroodpanelen goed voor je gezondheid?

De infraroodstraling van ver-infraroodpanelen voelt érg comfortabel aan. Dat is omdat de stralingfrequentie van de Yandiya ver-infraroodpanelen precies in het gebied ligt dat optimaal door ons lichaam ontvangen wordt (méér daarover in het artikel onder deze link).

De stralingswarmte dringt in je lichaam en is daardoor optimaal voor je spieren en gewrichten.
Je bloedsomloop wordt gestimuleerd. Er is géén stofcirculatie in huis wat optimaal is voor mensen met allergieën (o.a. huisstofmijt) en astma. Ver-infrarood stralingswarmte is verder weldadig voor pijnverlichting, wat érg gewaardeerd wordt door bvb. reuma-patiënten.

Ver-infraroodstralen drogen de lucht niet uit, de vochtigheidsgraad binnen je woning blijft perfect in balans. Géén droge lucht, waardoor géén droge lippen of mond door uitdrogen van de slijmvliezen, geen droge huid en ook geen droge ogen, wat érg aangenaam is voor mensen die lenzen dragen.

Ver-infrarood droogt de muren op, waardoor er minder schimmelvorming optreedt, wat zéker in minder goed geïsoleerde, oudere woningen een troef kan zijn. Schimmels zijn schadelijk voor de gezondheid en liggen aan de basis van o.a. het ontstaan van kanker

Ook het ontbreken van élk geluid is érg comfortabel (dit t.o.v. bvb verwarmingsketel, airco’s of luchtverwarming).

Korte golf of lange golf infraroodstraling, wat is het meest geschikt?

Je komt véél informatie tegen op het internet en soms is het dan niet eenvoudig meer om door de bomen het bos te zien. Het infraroodspectrum is een deel van het (onzichtbare) licht en gaat over een breed spectrum en wordt opgedeeld in korte, medium en lange golfstraling.

Yandiya maakt gebruik van ver-infraroodstraling voor onze infraroodverwarmingspanelen. Deze zijn dan ook veruit het best geschikt voor gebruik van verwarming van woningen, kantoorgebouwen, winkels enz. Ver-infraroodverwarmingspanelen hebben een iets langere opwarmtijd van een tiental minuten, maar verwarmen een groter oppervlak en verspreiden de warmte beter over de ruimte. Ver-infraroodpanelen worden daarom gemaakt in vormen die meest geschikt zijn voor binnengebruik. Het zijn fraaie, moderne design-elementen die niet misstaan in élk type woning.

Voordelen ver-infrarood lange golfstraling :

  • iets langere opwarmtijd van een tiental minuten
  • betere warmteverspreiding
  • eenvoudige installatie (vlakke panelen tegen wand of plafond)
  • gezonde leefomstandigheden, geen stof, geen droge lucht, geen schimmelvorming, geen luchtcirulatie, vochtigheidsgraad van de woning in balans
  • leverbaar in prachtige tijdloze designs die passen in élke woning
  • deze kunnen aangestuurd worden door tal van thermostaten, al dan niet gekoppeld aan wifi en via apps op je smartphone

Er bestaan echter andere situaties waarbij korte golf infraroodstraling zijn voordelen heeft. Hierbij moet je denken aan situaties waarbij er tocht aanwezig kan zijn, zoals op terrassen of in grote industriële gebouwen. Hierbij gaan poorten vaak open en dicht, op een terras kan je ook tocht ervaren. In die omstandigheden is korte golf infraroodverwarming beter geschikt omdat dit type minder gevoelig is voor wind of tocht. Ze gaan ook érg gericht hun warmte gaan afstralen.
Dit zijn meer industriële stralers met een ander, aangepast design. Verder zijn deze erop voorzien om aan de weersinvloeden blootgesteld te worden, zijn deze stof- en waterdicht, waardoor deze heel het jaar door buiten kunnen hangen.
Voordelen van korte golfstralers :

  • deze geven instant warmte
  • deze zijn optimaal om een terras of industriële werkplaats te verwarmen
  • hebben hoge temperaturen en geven snél warmte af
  • geen onderhoudskosten
  • eenvoudige installatie
  • relatief lage verbruikskosten
  • niet gevoelig voor wind of tocht

VGSolutions is officiëel en exlcusief verdeler van Yandiya-infraroodpanelen® 

VGSolutions

Haal de zon in huis

Visit Us

Sint-Ferdinandstraat 20

3560 Lummen

België

Contact us

+32 474 449699

info@vgsolutions.be

BTW-nr BE0776.693.252

KBO 0776.693.252

 

Open Hours

Contact us

Contact form

“The advice provided by VGSolutions is expressly not intended to form the basis of regular medical treatment or function as a replacement for the advice provided by your general practitioner or a medical specialist, nor is it intended to form the basis of treatment by a dietician or to replace the advice provided by a dietician. The advice provided by VGSolutions is limited to general guidelines pertaining to a happier, better and healthier lifestyle. In the event of acute health problems and/or a worsening of symptoms of ill healthy, please urgently contact the relevant doctor or medical specialist that is treating you. For more information, please see the disclaimer.

VGSolutions is officiëel verdeler van de gezondheidskabine All rights reserved ©