Wat is VER-Infrarood ?
Een beginnersgids

Beginnersgids om VER-infraroodverwarming te begrijpen

Een gids om VER-infraroodverwarming te begrijpen

Met de huidige energieprijzen die de pan uitswingen kijkt iedereen uit naar de meest geschikte oplossingen voor zijn situatie. Daarbij kom je infraroodpanelen tegen, maar zijn deze ook het meest geschikt voor jouw specifieke verwarmingsprobleem ?

Velen weten echter niet hoe ze werken, wat de voor- en nadelen zijn, hoe je het benodigde vermogen berekent, wat een installatie inhoudt, en voor wélke doeleinden VER-infraroodpanelen een goede oplossing kunnen betekenen.
In deze gids zullen we vragen beantwoorden over de voor- en nadelen van VER-infraroodverwarming, en proberen duidelijkheid te verschaffen wanneer VER-infraroodpanelen voor jou geschikt kunnen zijn.
We vertrouwen erop dat u met deze informatie een weloverwogen beslissing kunt nemen om al dan niet een VER-infrarood verwarmingssysteem van VGSolutions aan te schaffen.

Wat zijn VER-infrarood verwarmingspanelen?

Ver-infrarood verwarmingspanelen zijn één van de nieuwste toevoegingen aan het assortiment van mogelijkheden voor de residentiële en commerciële verwarmingsindustrie. Infraroodverwarming gebruikt een natuurlijke en veilige ver-infraroodstraling om objecten zoals muren, vloer, meubels en vooral ook mensen te verwarmen, die op hun beurt de energie als stralingswarmte terug de kamer in sturen.

VER-infrarood visueel uitgelegd

Onzichtbaar voor het menselijke oog, bevinden VER-infrarood lichtgolven zich in de “veilige zone” van het elektromagnetische spectrum.

Is VER-infraroodverwarming veilig ?

Doorgaans beschouwen mensen straling als iets schadelijks, maar de warmte die je voelt van de zonnestralen is infrarode warmtestraling en het is volkomen veilig.

VER-infrarood warmtepanelen zenden onzichtbare lichtgolven uit die zich door de lucht voortplanten totdat deze een object, zoals een meubel of een persoon, bereiken.
De VER-infraroodgolven die het object raken, produceren moleculaire trillingen waardoor ze deze objecten opwarmen. De ontstane warmte wordt als stralingswarmte weer in de ruimte afgegeven, waardoor een gelijkmatig verwarmde ruimte ontstaat. De panelen zenden énkel infraroodgolven uit, dus géén ultravioletstraling zoals de zon wél doet. VER-infraroodstraling is dus absoluut veilig, je kan er bvb géén zonnebrand van oplopen.
De golflengte van de Yandiya-ver-infraroodpanelen liggen tussen 4 en 9 µm en hebben dus dezelfde golflengte als de door het menselijk lichaam uitgestraalde infraroodstralen en hebben dezelfde trillingsfrequentie als water en organische stoffen. Daardoor worden deze stralen optimaal opgenomen door het menselijke lichaam en als zéér aangenaam ervaren, zowél door mensen als dieren.

Hoe verhoudt ver-infrarood zich tot traditionele convectieverwarming?

Traditionele convectieverwarming werkt door de lucht zelf te verwarmen. Bij conventionele radiatoren komt de lucht in contact met de warmte van de radiator. Deze verwarmde lucht stijgt en zo ontstaat er een luchtstroom van warme lucht naar het plafond toe, die weer afkoelt en zakt.
Je kan dit goed zie aan zwarte vlekken die zich na verloop van tijd boven radiatoren vormen van stof dat meegenomen wordt in deze luchtstroom dat zich tegen de muur afzet.
Door deze luchtstroming hebben radiatoren de neiging om een ongelijkmatige warmteverdeling te produceren, omdat de lucht moet circuleren om de hele kamer warm te krijgen.
VER-infraroodverwarming verwarmt de lucht NIET, maar gaat doorheen de lucht tot ze op objecten “botst” en deze gaat verwarmen.

Hoe verhoudt VER-infraroodverwarming zich tot conventionele luchtverwarming

Traditionele convectie verwarming tov  VER-infrarood verwarming.

Convectieverwarming heeft alleen invloed op de omringende lucht, daarom hebben mensen de neiging om dichter bij de verwarming te gaan staan om de voordelen te voelen. Ondertussen kan aan de andere kant van de kamer of op de vloer de warmte beperkt zijn.

In tegenstelling tot convectieverwarming straalt ver-infraroodverwarming stralingswarmte uit die lichamen en objecten waarmee ze in contact komt direct verwarmt. Deze warmte wordt vervolgens weer afgegeven aan de kamer of ruimte, wat resulteert in een gelijkmatig verdeelde warmte.
Dit is hetzelfde als de zonnestralen die duizenden kilometers ver dwars doorheen de ruimte en onze atmosfeer gaan, en het aardoppervlak en alles wat zich daarop beweegt gaan verwarmen. Deze warmte gaat uiteindelijk de lucht opwarmen.

VER-infrarood verwarmingstechnologie is dus niet afhankelijk van warme luchtcirculatie. Daarom voelt u, zelfs met deuren of ramen open op een koude dag, nog steeds de directe VER-infraroodwarmte – net als de warme zon op een winterdag.

Waar kunnen VER-infraroodpanelen geïnstalleerd worden?

VER-infrarood warmtepanelen zijn eenvoudig te installeren op vrijwel elk oppervlak; de sleutel tot het bereiken van een gelijkmatige warmteverdeling is echter de positionering.

Infraroodgolven reizen totdat ze iets raken. Het is essentieel om het ver-infrarood warmtepaneel te plaatsen waar objecten de infraroodgolven in eerste instantie niet blokkeren. Bekijk dit ook als de zon die schijnt waarbij het in het zonnetje lekker warm is, en veel koeler in de schaduw.

VER-infrarood verwarmingspaneel aan het plafond gemonteerd met geïntegreerde spots

VER-infrarood panelen kunnen zowel tegen het plafond als tegen de wand geplaatst worden.
Hier tegen het plafond geplaatst met geïntegreerde spots.

De ideale plaats om ver-infrarood verwarmingspanelen te installeren is aan het plafond of hoog aan de muur. Deze verhoogde plaatsing zorgt ervoor dat de ver-infraroodstralen niet worden gehinderd, zodat de verwarmingspanelen hun werk kunnen doen om de kamer te verwarmen.

Voor grote ruimtes kan het de moeite waard zijn om meerdere ver-infraroodpanelen op afzonderlijke wanden of plafonds te installeren om het gewenste verwarmingseffect en een goede warmteverdeling te bereiken. Probeer voor de beste dekking van meerdere units de warmtepanelen op minimaal 1,5 meter afstand van elkaar te plaatsen.

Ver-infrarood verwarmingspanelen zijn verkrijgbaar in verschillende maten, dus kies een maat of maten die geschikt zijn voor uw kamer.

Je moet wél goed kijken dat de panelen vrij kunnen “schijnen”, je moet ze écht zien als de zon die schijnt en met haar stralen alles wat ze tegenkomen verwarmt. Dat maakt dat bvb onder een tafel of bureau, je géén directe straling hebt en het daar dan ook slechts in beperkte mate zal opwarmen na verloop van tijd, maar dat het er toch altijd kouder gaat zijn dan in de directe stralingszone.

Ook merk je dat je achter glas de warmte van de zon voelt, d.w.z. dat de infraroodstralen door glas kunnen gaan, dus ook de straling van je infraroodpanelen kan door het glas naar buiten gaan. Daarom is het niet aangewezen om je panelen zo te hangen dat deze naar een raam toe “schijnen”. In veel gevallen is het plafond dus een optimale positie omdat je dan een groot vrij bereik hebt en minimale verliezen via ramen.

ALUMINIUM INFRAROODPANELEN

VER-infrarood verwarmingspaneel tegen een wand gemonteerd.

Bestaan er verschillende soorten ver-infraroodverwarmingspanelen ?

Er bestaan inderdaad verschillende soorten infraroodpanelen, en dit volgens het principe waarmee de infraroodstraling opgewekt wordt als het materiaal waaruit het panel opgebouwd is. Er bestaan goedkopere panelen waarbij de straling dmv metaaldraad opgewekt wordt, deze geven echter een mindere kwaliteit. In onze Yandiya ver-infraroodpanelen wordt de infraroodstraling opgewekt d.m.v. carbon panelen. Deze laatste worden véél warmer, wat goed is, en zorgen voor de specifieke aangename golflengte tussen 4 en 9µm die optimaal is voor het menselijke lichaam. Echte infrarood vereist een hoge temperatuur tot boven 100 à 110°C.
Deze carbonpanelen worden sneller warm, maar zijn ook een stuk duurder wat begrijpelijk is vanwege de betere kwaliteit.

Verder bestaan er panelen uit aluminium, glas en spiegelglas. De aluminium panelen zijn de goedkoopste en zijn ook het meest reactief (lees snel). Aluminium is een goede warmtegeleider en gaat dus snel opwarmen en zijn warmte afstralen. Glas heeft meer massa en is trager, maar ook geschikt voor vochtige ruimtes zoals badkamers. Doordat het glas iets trager opwarmt, gaat het paneel echter ook langzamer afkoelen en langer blijven doorstralen. Dat heeft een aangenaam effect als de ruimte op temperatuur komt en het paneel gaat pendelen tussen aan/uit/aan/uit. Je gaat minder effect voelen van het in/uitschakelen van het paneel bij glas dan bij aluminium.

Wat zijn de voordelen van ver-infrarood verwarming?

  • Een betere warmteverdeling. Infrarood verwarming verdeelt de warmte gelijkmatig, waardoor er minder koude plekken zijn.
  • Snelle opwarmtijden. Met ver-infrarood verwarmingspanelen is er direct effect op het moment dat u het verwarmingspaneel aanzet. Het paneel heeft slechts enkele minuten tijd nodig om op temperatuur te komen.
    Let op : in een koude ruimte is er steeds een koudestraling van muren, vloer en andere objecten, wat een onaangenaam gevoel geeft. Om een egale warme omgeving te krijgen moeten deze objecten eerst verwarmd worden en moet je infraroodpaneel dus over voldoende vermogen en oppervlakte beschikken en moet het een tijdje aan staan om wanden en vloer te verwarmen. Als het paneel pas aan staat ga je al wél de warmtestraling van het paneel voelen, maar ook de koudestraling van vloer en muren en die als onaangenaam kunnen ervaren.
  • Zalige stralingswarmte. Met ver-infrarood “voel” je de aangename warmtestraling van het paneel. Dit komt overeen met de directe infraroodstraling die je van een houtkachel voelt. Het is heerlijk om tijdens een frisse of koude avond onder de straling van je ver-infraroodpaneel te liggen voor een avondje TV-kijken.
  • Lagere stookkosten. Het gebruik van ver-infrarood warmtepanelen is kosteneffectiever dan traditionele convectieverwarmers. Dit uiteraard mits een oordeelkundig gebruik van thermostaten per paneel of groep panelen per ruimte. Met infraroodpanelen kan de algemene verwarming lager gezet worden en kan je lokaal verwarmen énkel op de momenten dat je de warmte nodig hebt. Als een paneel ingeschakeld wordt dan gaat het zijn volle vermogen verbruiken. Echter na een tijdje als de temperatuur in de omgeving (lees aan de thermostaat) bereikt wordt, dan gaat het paneel pendelen tussen aan/uit en gaat het dus niet meer constant het volle vermogen verbruiken. Daarom is de plaats van de thermostaat érg belangrijk en is een draadloze (draagbare) thermostaat die je precies op de plek zet waar jij de warmte wil érg interessant. Doordat je de objecten en niet de lucht opwarmt, kan ver-infrarood ook een oplossing zijn bij minder goed geïsoleerde woningen. Omdat je de directe infraroodstraling voelt en als aangenaam ervaart, kan de algemene omgevingstemperatuur ook lager ingesteld worden. Je ligt als het ware in het zonnetje terwijl de lucht rondom jou fris is. Ondanks deze lagere omgevingstemperatuur heb jij het toch aangenaam warm.
  • Schoon binnenklimaat, geen luchtcirculatie en goede kwaliteit verwarming. Convectieverwarming verwarmt de lucht en zet deze in beweging. Infrarood verwarmt de lucht niet direct. Ver-infraroodwarmte wekt een gevoel van gezondheid en welzijn op dat traditionele convectieverwarming niet kan bieden. Het ontbreken van élke vorm van tocht zorgt voor een meer zuivere omgevingslucht (geen stof in beweging) en is eveneens érg aangenaam.
  • Eenvoudige en snelle installatie. Ver-infrarood verwarmingspanelen zijn veel eenvoudiger te installeren dan warmtepompen, hout- of pelletkachels, vloerverwarming of een centraal verwarmingssysteem. U kunt uw ver-infrarood warmtepaneel aan het plafond of de muur bevestigen, net zo eenvoudig en ongecompliceerd als het ophangen van een flatscreen-tv.
    Dit is zéker een troef bij verbouwingen en ook voor huurwoningen. Als je als huurder in infraroodpanelen investeert, dan kan je die achteraf gewoon meenemen om in een nieuwe woning of voor andere toepassingen te gebruiken. Het paneel wordt gewoon aan enkele schroeven in de muur bevestigd en (via de thermostaat) aan het electriciteitsnet aangesloten.
  • Modern en stijlvol. De ontwerpen van Yandiya ver-infrarood verwarmingspanelen zijn eenvoudig, strak, minimalistisch en daardoor tijdloos en een lust voor het oog. Een investering die haar waarde behoudt.
  • Geurloos en geruisloos. Geen gezoem, geen gekraak of geratel. Infrarood warmtepanelen werken geruisloos.
  • Geen onderhoud en lange levensduur. Er zijn geen bewegende of motoronderdelen in een ver-infrarood verwarmingssysteem, dus er is minimaal tot geen onderhoud nodig. Ook zijn er geen filters of ventilatoren die gereinigd of vervangen moeten worden. Een ver-infraroodpaneel heeft een geschatte actieve levensduur van +/- 25 jaar, waarbij de meeste Yandiya-ver-infraroodpanelen een garantie van 10 jaar hebben.
  • Geen leidingen of radiatoren nodig. Let wel, je moet het paneel van stroom voorzien en hierop een thermostaat aansluiten. Daar komt wel enig bekabelingswerk bij kijken. Er bestaan echter ook draadloze zenders die deze bekabeling vereenvoudigen. Als je een infraroodpaneel met LED-backlight of spots hebt, dan moet deze verlichting een aparte voeding krijgen omdat het paneel dmv de thermostaat aan/uitgeschakeld wordt. Dat wil je natuurlijk niet voor je verlichting die je apart van het paneel wil kunnen bedienen, je wil je spots uiteraard ook in de zomer kunnen gebruiken.
  • Goed voor het milieu, geen CO2 uitstoot. Je installatie heeft géén schoorsteen, géén verbranding van fossiele brandstoffen. Je verbruikt énkel stroom die je eventueel zélf via je zonnepanelen kan opwekken en in een batterij kan opslaan. De toekomst van de energievoorziening is electrisch, je koopt hiermee een groene oplossing.
  • Energie zuinige verwarming. Je verwarmt énkel daar en wanneer het nodig is. Ver-infrarood heeft een korte reactietijd en is dus snel actief. Een warmtepomp geeft weliswaar een hoger rendement qua warmte-opbrengst t.o.v. het ingebrachte electrische vermogen, maar dit is ook afhankelijk van het type warmtepomp en de klimaatsomstandigheden. Een warmtepomp gaat ook niet altijd hetzelfde rendement hebben en nét op die momenten dat er méér warmte gevraagd wordt een lager rendement hebben. Daarbij komt dat een “optimaal” warmtepompsysteem een érg uitgebreide installatie vraagt, een hoge investeringskost met zich meebrengt, een lage temperatuur verwarmingssysteem (zoals vloerverwarming) nodig heeft en een trage reactietijd heeft. Een warmtepomp kan echter zéker een mooie aanvulling zijn voor het creëren van een basisverwarming. Lees meer daarover in ons artikel over de vergelijking van verschillende warmtepompsystemen en hoe deze zich verhouden tov ver-infraroodpanelen. Ver-infraroodpanelen vergen een lage investering, zijn in quasi alle gevallen inzetbaar, snel geïnstalleerd, reageren snel en vragen geen onderhoud. Daarmee zijn ze toppers in diverse studie (o.a. Duitse studies die de toekomstige verwarmingstechnieken grondig evalueren en kosten over een duur van +/- 50 jaar bekijken).
  • 100% veilig – Ver-infraroodverwarming is absoluut veilig. De ver-infraroodverwarmingspanelen zenden énkel een aangename en ongevaarlijke infraroodstraling uit binnen een érg enge golflengte. Deze zijn gezond en een zijn weldaad voor je lichaam en bieden zéker geen énkel gezondheidsrisico.
    Lees hierover ons apart artikel over de weldaden van ver-infrarood voor je gezondheid !
    Let hier echter wél op! De panelen krijgen wanneer ze in volle actie zijn, een hoge oppervlakte-temperatuur van rond de 100°C, wat flink wat hoger is dan een centrale verwarming. Daarom hang je je panelen best wat hoger aan de muur of aan het plafond om direct (onvrijwillig) contact te vermijden. Dat wil niet zeggen dat je je direct gaat verbranden aan een infraroodpaneel. Door de kleine massa gaat het paneel lokaal direct afkoelen als je het aanraakt, maar aangenaam is dat toch niet. Je voelt natuurlijk al wél direct de warmte-straling als je in de buurt komt zodat je niet geneigd bent om het aan te raken, nét zoals je niet direct een heetgestookte houtkachel gaat vastpakken.
  • Comfortabele directe stralingswarmte
  • Overal toepasbaar en te integreren. Waar je voor een optimaal warmtepomp-systeem een uitgebreide tuin en bodem nodig hebt, je hele vloer moet uitbreken om vloerverwarming te leggen of lage temperatuur convectoren te plaatsen, heb je voor infraroodpanelen énkel een wand of plafond nodig, enkele schroeven en een electrische aansluiting. Infraroodpanelen kunnen tot 3500 Watt op één stroomkring aangesloten worden, wat al érg veel is voor normale ruimtes.
Plafondmontage infraroodverwarmingspaneel met geïntegreerde LED-backlight

Infraroodpanelen kunnen aan het plafond opgehangen worden. Ze kunnen daarbij direct van indirecte (LED backlight) of directe (spots) verlichting voorzien worden en zo verschillende functies combineren (verwarming én verlichting).

Wat zijn de nadelen van ver-infraroodverwarming?

  • Moet mogelijk in elke kamer worden geïnstalleerd. Ver-infrarood verwarmingspanelen zijn géén systeem als centrale verwarming die je automatisch in alle ruimtes via een leidingnetwerk naar één centrale ketel verbindt. Je installeert ver-infraroodpanelen in élke kamer waar je ze nodig acht en sluit ze aan op het electriciteitsnet. Voor sommige mensen kan deze zone-opwarming ook beperkt aanvoelen, vooral als je constant door het huis beweegt en ver-infraroodpanelen je énige vorm van verwarming zijn. Idealiter heb je één of ander centraal verwarmingssysteem waarbij je aanvullend infraroodpanelen installeert voor je comforttemperatuur op de momenten dat je die wil.
  • Hogere initiële investering. Hoewel de prijs van één enkel ver-infrarood warmtepaneel niet onbetaalbaar is, moet u mogelijk meerdere verwarmingspanelen kopen om een heel huis te verwarmen. Kwalitatieve ver-infraroodverwarmingspanelen zijn ook duurder dan de goedkoopste standaard luchtverhitters, keramische verwarming of op olie gebaseerde kolomverwarming. Die standaard electrische verhitters gaan echter steeds de lucht verwarmen. Ver-infraroodpanelen zijn een totaal andere technolgie die door de rechtstreekse straling de objecten zélf verwarmt in plaats van de lucht. Je investering méér dan waard !
  • Geen ingebouwde temperatuurregeling. De meeste ver-infrarood warmtepanelen hebben standaard geen ingebouwde thermostaat. Een thermostaat is wél nodig om het paneel veilig en comfortabel te kunnen gebruiken. Dit kan met een eenvoudige plug-in thermostaat of d.m.v. een kamerthermostaat waarmee je onbeperkt programma’s kan aanmaken om zo alleen de gebieden die u nodig hebt te verwarmen op de momenten dat het jou past. Je kan verder sensoren aankoppelen om te vermijden dat je gaat verwarmen bij een openstaande raam of indien er zich géén personen gedurende een bepaalde tijd in de ruimte bevinden.

Zijn ver-infrarood verwarmingspanelen een groene oplossing ?

Een van de belangrijkste voordelen van ver-infraroodverwarming ten opzichte van traditionele gaskachels, oliekachels en traditionele verwarmingssystemen is hoe milieuvriendelijk het is. Als uw energieleverancier u duurzame energie (groene stroom) levert of indien je je elektriciteit zélf opwekt d.m.v. zonnepanelen, kunt u uw CO2-uitstoot volledig elimineren.

VER-infraroodverwarmingspanelen zijn een groene oplossing - klaar voor de toekomst

Ver-infrarood verwarmingspanelen maken nu al deel uit van een groene energie-toekomst.

Verwarming met Yandiya ver-infraroodpanelen kan helpen om uw ecologische voetafdruk te verkleinen terwijl u toch warm en comfortabel blijft.

Ver-infraroodverwarming maakt gebruik van natuurlijke en veilige ver-infraroodgolven om objecten zoals meubelen en personen rechtstreeks te verwarmen.

Ver-infraroodverwarming maakt gebruik van natuurlijke en veilige ver-infraroodgolven om objecten zoals meubelen en personen rechtstreeks te verwarmen.

Of u nu een geheel nieuw huis bouwt of gewoon uw oude verwarming wilt vervangen door een efficiënte verwarmingsoplossing, overweeg Yandiya ver-infrarood warmtepanelen.

De flexibiliteit van Yandiya ver-infraroodverwarming maakt het de ideale keuze voor de vele verschillende kamergroottes en woonruimtes in huizen, scholen, gemeenschappen, werkplekken en commerciële gebouwen. Het is zéker een aanrader voor ruimtes die niet constant gebruikt worden, voor één-persoonsgezinnen, buitenshuis werkende mensen, voor huurders, voor vakantiewoningen, kinderkamers, studentenkoten, badkamers, aanvullende verwarming enz.

.

Duurzame warmte

VGSolutions is officiëel en exlcusief verdeler van Yandiya® infraroodpanelen

VG Solutions

Haal de zon in huis

Visit Us

Sint-Ferdinandstraat 20

3560 Lummen

België

Contact us

+32 474 449699

info@vgsolutions.be

BTW-nr BE0776.693.252

KBO 0776.693.252

 

Open Hours

Contact us

Contact form

“The advice provided by VGSolutions is expressly not intended to form the basis of regular medical treatment or function as a replacement for the advice provided by your general practitioner or a medical specialist, nor is it intended to form the basis of treatment by a dietician or to replace the advice provided by a dietician. The advice provided by VGSolutions is limited to general guidelines pertaining to a happier, better and healthier lifestyle. In the event of acute health problems and/or a worsening of symptoms of ill healthy, please urgently contact the relevant doctor or medical specialist that is treating you. For more information, please see the disclaimer.

VGSolutions is officiëel verdeler van de gezondheidskabine All rights reserved ©